Andreja Pravdić, dipl.def. – socijalna pedagoginja

DJECA S ADHD-OM I PISANJE DOMAĆEG URATKA

Djeca s ADHD-om uglavnom razumiju što se od njih traži, motorički su nemirna, djeluju bez razmišljanja i imaju velikih poteškoća u izvedbi željenog ponašanja te s usmjeravanjem i održavanjem pažnje.

Što za djecu s ADD/ADHD-om može izazvati više poteškoća i prepreka nego pisanje domaćeg uratka koje zahtjeva disciplinu i koncentraciju nakon cijelog školskog dana ispunjenog istim zahtjevima.

Pa, kako onda doskočiti mukama pisanja domaćeg uratka?
Prije svega – uvođenjem dnevne rutine. Možda će biti potrebno i nekoliko mjeseci prije nego što pisanje zadaće postane navika, ali isplati se jer rezultat će biti neizostavan – poboljšane radne navike, osjećaj uspješnosti i puuuuuno smijeha nakon škole
Osigurajte da zadani uradak stigne kući – zamolite učitelja/icu da provjeri je li vaše dijete točno i sve zabilježilo što bi kod kuće trebalo napraviti za slijedeći dan.
Dogovorite vrijeme za pisanje domaćeg uratka. Neka djeca trebaju odmor nakon škole, a neka vole sve napraviti dok su još u „školskom raspoloženju“. Ukoliko to dnevne aktivnosti dozvoljavaju, napravite tjedni kalendar u kojem je vidljivo da se s pisanjem zadaće te učenjem počinje svaki dan u isto vrijeme.
Osigurajte mjesto za pisanje domaćeg uratka – zajedno s djetetom pronađite mjesto u stanu gdje će u miru moći pisati zadaću i učiti.
Budite sigurni da dijete razumije zadatak te da je počelo s radom, a tada ostanite blizu kako biste mu pružili podršku.
Svakih 20 minuta osigurajte 5-minutne pauze jer koncentracija zahtijeva mnogu energije, a kratke pauze omogućuju njenu obnovu.
Poštujte trenutak „zasićenja“ kod vašeg djeteta – ukoliko je preumorno i / ili isfrustrirano, dozvolite mu da prekine s rješavanjem zadaće. Napišite kratko pismo učitelju/ici da se dijete trudilo i napravilo najviše što je moglo. Ukoliko ima poteškoća s koncentracijom, usporenim pisanjem ili mu je potrebno dodatno vrijeme za shvaćanje sadržaja, zadatak može trajati duže od očekivanog.
Provjerite je li dijete spremilo svoj uradak u torbu i je li torba spremljena ispred ulaznih vrata. Često se dogodi da dijete napiše zadaću, a onda ju zaboravi kod kuće.

Podržite i pohvalite dijete u nastojanju da ustraje u radu. Nagradite ga sitnicom koja će ga razveseliti i pokažite mu da cijenite trud koji je uložilo.

Literatura:

  • ADDitude Editors (2006.): A Homework System That Works for ADD/ADHD Children; ADDitude Magazine, New York
  • Barkley, R.A. (2000.): Taking charge of ADHD. New York: The Guilford Press